Barnkläder Smycken och accessoarer

YO ZEN

I samarbete med YO ZEN

Finsk design

Finlands national bird in necklace and leggings. One very cold winter there was a swan called Jens who was injured but survived. The survival of Jens is the start of  YO ZEN 

Min mamma är född och uppvuxen i en liten by nära Oulu i norra Finland. När jag var barn var vi där varje sommar, i flera veckor. Jag kände mig hemma där och skulle ha velat stanna. Jag älskade att leka med kusinerna i Jääli och kompisen Maija som bodde i huset bredvid mormor och morfar, bada och fiska i Karahkanjärvi och strosa omkring i Oulu. För att inte tala om att tillbringa en solig dag vid havet på en av Finlands vackraste sandstränder Nallikari.. Grillad korv, Karelska piroger, salmiak… bastu och vaniljglass med hjortron… En sommar jobbade jag på Anttila i Oulu och bodde i studentlägenhet i Välkkylä. Så Oulu och trakterna däromkring kommer alltid vara speciella för mig. Därför blev jag glad när jag upptäckte det finska designföretaget YO ZEN.  De gör underbara smycken och kläder i origami-mönster och utgångspunkten är Finlands nationalfågel.

Finlands nationalfågel är sångsvanen. För några år sedan övervintrade ett par skadade svanar i Ule älv i tidvis minus 30 graders kyla. De två designervännerna Kate och Paula matade och hjälpte svanarna, som fick namnen Jens och Tilda. Svanarnas överlevnadshistoria påverkade de två vännerna och strax efteråt grundade de sitt företag YO ZEN, som när man säger det så låter det som det finska ordet joutsen – som betyder svan. YO ZENs filosofi är att tillverka saker som samtidigt som de är inne just nu, är så noggrant designade att de är lika relevanta om 50 år.

YO ZENs smycken tillverkas för hand i en studio i Oulu och kontrolleras noggrant innan de skickas till kund. Kläderna designas i Finland och tillverkas av ekologisk bomull i Portugal.

Idag hade dottern och jag på oss smycken från YO ZEN och dottern hade även ett par av deras leggings. Det var soligt och fint så vi passade på att vara ute en stund innan vi handlade. Vi längtar båda så efter våren och värmen när man slipper overaller, mössor och vantar..

barnleggings

Sweater Lindex // leggings YO ZEN // necklace YO ZEN

Yo zen

Wooden jewellery

Dress Lidl // earrings YO ZEN // necklace YO ZEN

Yo zen

 

 

Take care!

Kati

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply