Att blogga Front Page Slideshow

Börja blogga

Innehåller annonslänkar

Blogga

Börja blogga

Har du funderat på att börja blogga? Bra idé tycker jag. Mitt bloggande började för ca 6 år sedan med att jag först läste en massa bloggar, mest om barn, familjeliv och barnkläder. Jag var nybliven ensamstående trebarnsmamma och när dottern, som var under året hade somnat på kvällen läste jag olika bloggar. Jag fastnade speciellt för barnkläder, och att det faktiskt finns alternativ till H&M 😀 Sen började jag tänka att jag kanske också skulle testa det där med att blogga. Jag ville göra det på finska, då de flesta bloggar jag läste då var finska.

Att välja bloggplattform

Men hur skulle man göra när man startade en blogg? Vilken bloggplattform skulle man välja? De flesta bloggar jag läste då använde Blogspot, så därför blev det även mitt val. Jag startade Ruotsinsuomalaisittain, en blogg om familjeliv och barnkläder, mest på finska men med inslag av svenska då och då. Det blev mer svenska också allteftersom. Jag har ju alltid tyckt om att fotografera, så det blev mycket bilder.

För ett och ett halvt år sedan kände jag att blogspot hade gjort sitt för mig, jag ville utvecklas och ta min blogg till nästa nivå, ha möjlighet att bygga upp den så som jag ville ha den. Så jag förde över Ruotsinsuomalaisittain till en egen domän på WordPress.org. Samtidigt valde jag att även starta en blogg på svenska, almiel. För att svenska är det språk jag kan bäst. Det var lite bökigt innan man kom underfund med hur allt funkar med WordPress. Och fortfarande dyker det upp saker då och då som jag inte kan, men jag tycker ändå att det är värt besväret att blogga på WordPress.org.

Sen finns ju andra möjligheter också när man ska välja vart man ska blogga. Jag har även korta perioder testat att blogga på Allt för föräldrar och på finska Kodin kuvalehti.

Andra alternativ att starta sin blogg på är:

Nouw

Blogg.se

Devote.se

Det finns fler alternativ, Googla och känn dig för vilket alternativ som du tror blir bäst för dig.

Varför ska man blogga?

Ja varför bloggar man? Det är ju naturligtvis olika för alla, men för mig var och är det till stor del ett sätt att få utlopp för en kreativ sida som jag annars inte har så mycket möjlighet att göra något med. Jobb, hus och familj får det mesta av min tid, men när tid finns tycker jag om att blogga, att fota, skriva och skapa något.

När jag skriver på min finska blogg är det också ett sätt att behålla mitt finska arv. Genom min finska blogg har jag vid två tillfällen blivit intervjuad av Sveriges Radios finskspråkiga program, första gången var 2014, då en reporter kom hem till oss och spelade in en intervju med mig.

Andra gången åkte jag till Radiohuset i Stockholm och var med i en direktsänd talkshow. Det var en stor utmaning för någon som mig, som egentligen trivs bäst i bakgrunden och inte i rampljuset 😀

Så jag skulle definitivt säga att genom att blogga så utvecklas man på många olika sätt. För att inte tala om alla nya bekantskaper man har möjlighet att göra. Jag skulle absolut ge rådet att kommunicera med andra personer som också bloggar, lär av varandras erfarenheter.

Tjänar man pengar på att blogga?

Kan man tjäna pengar på att blogga? Ja, det kan man. Men det är extremt svårt. Dock inte omöjligt alls. Det kräver mycket jobb och engagemang och att ständigt lära sig nya saker och att förbättra sin blogg. Att tänka på ett annat sätt än att bara dela med sig av vad man åt till frukost och att tvättmaskinen gick sönder. Vem, mer än din mamma vill veta det? På riktigt? Inte många 😀 Vill du kunna tjäna pengar på din blogg måste du behandla den som ett jobb.

Det finns flera olika sätt som man kan tjäna pengar på sin blogg med. Man kan ha annonser, så som jag har i en del inlägg. Man kan göra sponsrade inlägg. Sådana har jag gjort några. Och så kan man använda sig utav affiliate länkar. Om jag till exempel gillar en produkt kan jag samtidigt som jag tipsar er om den lägga en affiliatelänk och om ni då klickar på länken och handlar från butiken i fråga får jag provision på det. Det medför ingen som helst extra kostnad för den som klickar på länken. Och jag rekommenderar bara produkter som jag själv gillar och använder.  Jag använder mig bland annat men inte enbart av affiliatenätverket Tradedoubler.

Vid alla former av reklam måste dessa vara tydligt utmärkta i början av inlägget.

Så funderar du på om du ska börja blogga så skulle jag säga Go for it! 😀 Det är kul, lärorikt och förbaskat tidskrävande 😀

 

Chase Your dreams!

Kati

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply