Hälsa näring och träning

Att sänka högt blodtryck på naturlig väg

Innehåller adlinks

För lite mer än ett år sedan konstaterades att jag har högt blodtryck. Hypertoni. Det var inte väldigt högt, men det höll sig lite över gränsen för hypertoni hela tiden, så läkaren skrev ut blodtrycksmedicin till mig. En betablockerare som heter Metoprolol. Jag var väldigt tveksam till om jag skulle börja ta dem, jag tycker inte om att äta mediciner i onödan. Men till slut vågade jag inte låta bli att ta dem. Så jag åt 50 mg Metoprolol i lite mer än ett halvår.

 

Jag mådde inte bra av dem. Man blev lite bedövad på ett sätt kändes det som. Kolugn. Hjärtat slog långsammare. Jag gick upp runt 10 kg under den här tiden och kände mig uppsvälld i kroppen. Jag ville hitta ett annat alternativ till att sänka mitt blodtryck.

 

Jag pratade med en av mina mostrar. Hon hade ätit blodtrycksmedicin i många år, men efter att hon gjort en stor livsstilsförändring hade hon kunnat sluta med dem. Jag tog kontakt med min läkare och fick ok av henne att sakta trappa ner på Metoprololen för att till slut inte behöva ta dem alls.

 

*** Sluta aldrig med betablockerare utan att ha pratat med din läkare först! ***

Med betablockerare är det viktigt att inte sluta med dem tvärt! Man måste sakta trappa ner dosen. Jag halverade dosen till 25 mg och tog det i mer än två veckor. Sen halverade jag även den dosen osv, tills jag kunde sluta med dem helt. Jag kollade mitt blodtryck hemma med jämna mellanrum. Samtidigt ställde jag om min kost helt och började motionera mer, för att hålla blodtrycket nere på naturlig väg.

Jag minimerade salt, socker och kolhydrater så mycket som möjligt. Jag åt mycket grönsaker, frukt och bär, naturell lättyoghurt, fisk och ägg. Ibland åt jag kött. Min frukost bestod oftast av naturell lättyoghurt med chiafrön, linfrön och pumpakärnor eller solroskärnor och ett glas rödbetsjuice, som ju sägs sänka blodtryck.

Jag höll den här stenhårda dieten i nästan fem veckor, och gick under den tiden ner 10 kg. Och blodtrycket höll sig bra.

Tyvärr orkade jag inte hålla mig till den här strikta dieten. Jag tog en godisbit, Sen en till… och sen blev det svårt att låta bli sötsaker… Så idag äter jag inte så här strikt, men jag försöker så gott jag kan. Min strävan är att komma närmare den här dieten, som är en variant av DASH-dieten (Dietary Approaches to Stop Hypertension). I DASH-dieten får man ju äta kolhydrater, men de ska vara långsamma, dvs fullkorn.

Sänka blodtryck diet
Jag läste Elisabeth Johanssons bok Fredrik Paulun: DASH-Dieten för nybörjare där jag fick massor av inspiration och läckra recept som hjälper till att sänka blodtrycket. Boken finns att köpa HÄR.

 

Ta hand om dig!
Kati

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply