Engelsk mat England Recept

Shepherd´s pie

Shepherd´s pie

Innehåller adlinks

Tallrik Indiska

När jag var 20 år bodde jag i England nästan ett år. Först bodde jag i Portslade utanför Brighton och studerade där i ca 4 månader. Bodde hos en engelsk familj under studietiden, och då kom man ju in i det engelska livet på ett effektivt sätt. Familjen var jättetrevlig, de hade två små barn som jag även fick vara barnvakt åt nån gång. Mitt allra första engelska matminne är första dagen när vi kom fram till familjen efter en lång resa i bland annat en liten färja över ett stormande och gungande Nordsjön. Till efterrätt serverades en dallrig illgrön gelé… Ingen hit efter sjösjukan ute till havs ett antal timmar tidigare 😀

När studietiden var slut åkte jag till London och jobbade som volontär där. Ville vara kvar i England längre. Jag jobbade i ett gruppboende där min uppgift bland annat var att laga frukost och kvällsmat till två kvinnor. Jag jobbade även i ett soppkök för hemlösa två dagar i veckan och på ett kontor två dagar i veckan. Varierande uppgifter alltså och mycket lärorikt. Jag fick lära mig laga en del engelska rätter under min tid i London, bland annat Shepherd´s Pie. Shepherd´s pie är fortfarande en av mina favoriträtter 🙂

 

Shepherd´s pie

4 port

4-5 stora potatisar

1 dl mjölk

2 msk smör

salt & vitpeppar

1 dl riven cheddarost

1 äggula

 

Fyllning:

400 g nötfärs

1 gul lök

1 morot

1 vitlöksklyfta

1 dl hönsbuljong

salt & peppar

1 krm rosmarin

2 krm timjan

1 msk tomatpuré

 

Skala potatisen och skär dem i mindre bitar. Koka dem mjuka. Häll av vattnet och mosa potatisen. Tillsätt mjölk, smör, riven cheddar, äggula, salt och vitpeppar.

Skala och hacka lök. Smält smör i en stekpanna och bryn färsen. Tillsätt lök, pressad vitlök, morot, salt, peppar, buljong, tomatpuré, timjan och rosmarin.

Lägg färsblandningen i en smord ugnssäker form. Fördela potatismoset över.  Grädda ca 25 minuter i 175 grader tills potatistäcket fått fin färg.

Servera med en grönsallad.

 

Ha en fin dag!

Kati

http://kasanneskitchen.com/

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply