Resor och utflykter Värmland

Hyttruinerna i Borgvik och den stora eken i Häggvik

Annonslänkar Bubbleroom, Nelly &  Vero Moda

Jag tycker det är kul att åka och se sig omkring och hitta nya fina ställen även på nära håll. För ungefär ett år sedan åkte jag till hyttruinerna vid Borgvik, när Grums. Det var fint, men det är säkert ännu finare på sommaren, för det var ganska blött när vi var där, och det regnade lite. Men väl värt ett besök.

 

Jacka Sisters Point. Liknande HÄR, HÄR och HÄR.

 

Sen fortsatte vi vår tur och svängde upp till Borgviks vackra kyrka.

Kyrkan byggdes under åren 1716-1718 och invigdes i november 1718 av superintendenten Ingemund Bröms.

Kyrkan byggdes på initiativ av ägaren till Borgviks bruk, Erik Nilsson- Borgström och hans maka Catarina Usingh. Tornet byggdes 1735-1741 av domkyrkans byggmästare, Christian Haller.

Borgviks kyrka är kanske det bästa bevarade exemplaret på barockens kyrkobyggen i Värmland. Det är en långhuskyrka med ett tresidigt avslutat korparti och västtorn. Kyrkan är byggd i gråsten och var ursprungligen försedd med spåntak. Idag är taket belagt med lertegel.
Öster om koret ligger en åttkantig vitputsad byggnad som byggdes 1744 som gravkor åt familjen Borgström. Gravkoret  har sedan mitten av 1800-talet fungerat som sakristia.

 Kyrkan har en välbevarad 1700-tals interiör som är en av de vackraster i Värmland med praktfulla takmålningar, utförda av Göteborgsmålaren MichaelCarowsky. Här skildras Yttersta domen med Treenigheten över altaret och i takets mitt, Kristus som världsdomare, tronande på regnbågen. Över orgelläktaren återges helvetet med alla dess fasor.

I kyrkan finns en altaruppsats, predikstol och dopfunt från byggnadstiden. Dessa är bra exempel på barockens praktfulla träarbeten.

Av säkerhetsskäl är maxantalet 160 personer som får vistas i kyrkan samtidigt.

texten är hämtad från Länsstyrelsen i Värmlands län/Värmlands kyrkor // https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=771993

 

 

I Häggvik i Grums finns en av Värmlands största ekar. Kanske till och med den största. Det är som en grotta inne i eken med en takhöjd på 2,40 meter. Omkretsen på eken är 8,10 meter. Behövs flera människor för att kunna bilda en kram runt hela trädet 🙂

 

Det här var första gången jag varit inne i ett träd 😀 Det var mysigt 🙂

 

 

På hemvägen åkte vi förbi fina Nilsbybron.

 

Önskar dig en fin dag!
Kati

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply