Fruktträd Självförsörjning Trädgård

Vi planterade ett vårdträd

-Inlägget innehåller annonslänkar-

Vårdträd

Vårdträd

Förr var det vanlig att man planterade ett vårdträd på sin gård. Oftast ett ädellövträd. Ett träd som ibland gavs magiska krafter att beskydda gården och de som bodde där. I österländsk tradition hade man en tro att de avlidnas själar flyttar upp i gårdens träd och därifrån följer de nya generationernas liv mer eller mindre passivt.

Vanliga vårdträd har varit alm, lind, ask och lönn. Lite mindre vanliga men förekommande är rönn, oxel, björk, ek, kastanj, valnötsträd och fruktträd. Långlivade träd och vårdträd så som lind och ek är en länk mellan nuvarande generation och kommande generationer.

I vår trädgård finns en stubbe av ett träd som antagligen har varit ganska stort en gång i tiden. Jag vet inte vad det är för träd eller när det togs bort. Jag är dock ganska säker på att det antagligen har setts som ett vårdträd här. Vårdträd skulle man ju värna om och vårda så bra man kunde, för då vårdade och skyddade de gårdens folk. Så såpass vidskeplig är jag att jag då känner att jag vill ha ett nytt vårdträd 😀 Och hedra det gamla genom att göra fint runt det 🙂

Dottern fyllde år nyligen, så då tänkte jag att det är en bra dag att plantera ett nytt vårdträd på. På hennes 7-årsdag. Jag ville inte ha ett träd som blir alldeles för stort, det finns det inte plats för här. Det skulle gärna vara ett träd som även ger något ätbart, som ett led i min önskan om att bli lite mer självförsörjande så småningom. Och jag ville också att trädet ska vara som vackrast just tiden runt dotterns födelsedag, att även trädet på så sätt firar henne genom sin prakt.

Och vad är som vackrast just nu, i mitten av maj? Jo alla körsbärsträd. Så jag valde körsbärsträdet Fryksås till att bli vårt nya vårdträd.

Dock är jag inte den som slaviskt följer gamla regler… så jag ska nämligen ha fler vårdträd än ett på min gård. Tanken är tre. Ett för varje barn. Ett träd som är som vackrast just vid tiden runt deras födelsedagar. Äldste sonen har födelsedag härnäst, han fyller runt Midsommar. Vilket träd briljerar i all sin prakt vid den tiden? Det vet jag inte än, det ska jag försöka ta reda på. Sen har vi yngste sonen. Där kan det bli lite besvärligare… Han fyller år i mitten av januari 😀 Men jag ska nog lösa det också 🙂 Ett träd med riktigt vacker stam till exempel… Ja vi får se vad jag hittar på 🙂

Plantera körsbärsträd

Fryksås Körsbärsträd

  • Ett ovanligt härdigt körsbärsträd med ursprung från Dalarna
  • Medelstarkt växande träd
  • Tämligen rikliga skördar av medelstora, gulröda bär
  • Bären är söta och mognar i juli till augusti
  • Härdighet zon 1-4
  • Sorten är troligen självfertil, dvs kräver ingen pollineringssort

Körsbär Fryksås

Vi bor i zon 5 men det ska nog funka här ändå. Hoppas jag 🙂

 

Allt gott!

Kati

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply